Napjainkban az esküvők egyre inkább az egyediség jegyében szerveződnek. A pároknak egyre nagyobb az igénye olyan dekorációs termékekre, szolgáltatókra, akik a párt megismerve és elképzeléseiket felhasználva végzik munkájukat. Az igényesség jegyében cél, hogy a helyszín díszítése, a menyasszony ruhája, csokra, az esküvői torta valamint a desszertasztal is összhangban legyen. Nem utolsó sorban előtérbe kerülnek a természetközeli ihletésű lakodalmak, sok esetben azzal a kitétellel, hogy minél környezetbarátabb megoldást találjanak mindenre. Ilyenkor a selyemvirág semmiképp sem opció.
Az esküvői torták esetében különleges alternatívát nyújtanak a cukorvirágok. Egyedileg készülő kézműves termékek, melyek egyrészt díszként funkcionálva az esküvő után akár vitrinben is megőrízhetőek, másrészt amennyiben a pár nem szeretné eltenni emlékbe nyugodt szívvel elfogyaszthatóak. Megszólalásig hasonlítanak az élő virágokra az élelmiszer dekorációs porfestékeknek köszönhetően.
Smukné Komádi Orsolya vagyok, két csodás gyermek édesanyja, valamint a cukorvirágok szerelmese.
Először saját esküvőm szervezésekor merült fel bennem, hogy meg kellene tanulni elkészíteni a virágokat. Ragaszkodtam az elképzelésemhez, hogy a tortára csakis ehető virág kerülhet. Balszerencsémre 5 évvel ezelőtt a legtöbb cukrászda egyértelműen kijelentette, hogy ők ilyet nem hajlandóak készíteni, valamint beszerzési forrásuk sincs hozzá.
Néhány hónappal a lakodalom után már az első tanfolyamon ültem, ahol megismerkedtem a virágkészítés alapjaival, s bár rettentően vágytam rá, hogy a szakma nagyjaihoz hasonlóan fantasztikus és élethű virágokat készítsek a sikert nem adták könnyen.
Az első próbálkozások az ismerkedés jegyében teltek, meg kellett ismerni a cukormassza természetét, a festési és összerakási technikákat. 3 évvel ezelőtt jött el az az idő, amikor végre sikerült erre a tanulási folyamatra időt szakítanom. Kisfiam születése után az amúgy is álmatlan éjszakákat gyakorlással töltöttem. Egyik virág jött a másik után, kihasználva az internet adta lehetőségeket online videók alapján tettem meg az első lépéseket.
A komolyabb fejlődés érdekében hamarosan úgy döntöttem, hogy elindulok néhány onilne versenyen (sajnos az élő versenyek a covid árnyékában sorra lemondásra kerültek). Hatalmas lelkesedéssel készítettem az első csokraimat, óriási kihívást jelentettek és persze nagyon távol álltak a tökéletestől, ugyanakkor motivációt nyújtottak a további tanuláshoz.
Az elmúlt 3 év során több nemzetközi versenyen is elindultam, melyeken szép sikereket sikerült elérni. A tavalyi év folyamán a Cake International online versenyén egy ezüst és egy bronz minősítéssel gazdagodtam. Számomra mégis maga az értékelőlap volt a leglényegesebb, abból megtudhattam, hogy milyen irányba érdemes fejlődni, mi az ami jó és mi az ami rossz.
Számomra a virágozás életstílussá nőtte ki magát. Néhány nap kihagyás is elvonási tünetekkel jár 🙂
Szeretem a munkáimba belevinni az egyéniségem, ugyanakkor törekszem arra, hogy aki kapja is megtalálja benne önmagát. Alapvetően kreatív embernek tartom magam, szeretek újabb technikákat kipróbálni és a kihívások arra sarkallnak, hogy még többet hozzak ki magamból. A cukorvirág-készítés több szakmát ötvöz magában: virágkötészet, botanika, fotózás, festészet? ….mind része az egésznek.
Eddigi legnagyobb feladat az Avatar című film alapján készült csokrom volt, ott csak a fantázia szabhatott határt. Végül egy olyan munkát készítettem, mely egyszerre különleges éjjel és nappal. Világosban egyszerű fantáziavirág-csokor, de sötétben UV-fényben világítanak a növények.
Lelkesen várom az újabb kihívásokat, munkáimat pedig megtekinthetitek közösségi oldalaimon.
Facebbok:
https://www.facebook.com/Thesiscsodai
Instagram: