A teáról a legtöbbünknek egy csésze forró ital jut eszünkbe, pedig nyáron hidegen, némi friss gyümölccsel vagy mentaággal ízesítve isteni hideg teákat lehet belőle készíteni. Legegyszerűbb módja acoldbrew, azaz a hidegáztatott tea, ami annyit jelent, hogy egyből hideg vizet öntök a tealevelekre, és hosszan-minimum 2 óráig- áztatom, hiszen a hideg vízben csak lassan oldódnak ki az ízanyagok. Általános receptként elmondható, hogy 1 liter vízhez 2 evőkanál szálas teát adagoljunk, és tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, vagy amíg jól lehűl. Utána átszűrjük poharakba vagy egy másik kancsóba. Adhatunk hozzá szeletelt gyümölcsdarabokat, mint nektarin, mangó, sárgadinnye, ribizli, vagy menta és citromfű ágakat, citromkarikát.
Bármelyik teatípussal jól működik, de legfinomabb szerintem a fehér tea, zöld tea és az oolong. Fehér vagy zöld tea esetében akár egész éjjel, 8-10 óráig is ázhat, nem lesz keserű, hiszen a hideg víz nem oldja ki a csersavat.
Bárkinek, akár rutintalan teázóknak is jó szívvel ajánlom, elronthatatlan, így garantált a sikerélmény.
Másik módja az elkészítésének a klasszikusjeges tea, a „menzatea” kedvelőinek. Itt az a különbség az előzőhöz képest, hogy először egy erős, meleg teát készítünk, amit hagyunk kihűlni. Egy liter forró, 95- 100 fokos vízhez adjunk 2 evőkanál szálas fekete teát (pl. Assam, Earl Grey, Ceylon), és áztassuk 5-6 percig , tehát hosszabb ideig, mintha melegen fogyasztanánk. Várjuk meg, míg magától lehűl, vagy ha gyorsabb eredményre vágyunk, jégkockákkal teli kancsóba szűrjük át. Ez teljesen más ízvilág lesz, hiszen egy erőteljes teát kell készteni, érdemes cukorral és citromkarikákkal ízesíteni (a cukrot addig tegyük bele, míg meleg), és sok jéggel fogyasztani. Legjobban a fekete teáknál működik ez a módszer, a többi teatípusnál inkább a coldbrew módot javaslom.